Herfstsymposium 2023

Herfstsymposium NVDMFR 2023

De Nederlandse Vereniging voor DentoMaxilloFaciale Radiologie nodigt u van harte uit voor  haar herfstsymposium op 28 september 2023 te Almere.
Het herfstsymposium staat geheel in het teken van (röntgen)diagnostiek op het gebied van cariologie en kaakgewrichtspathologie. Ook zullen de laatste inzichten worden gedeeld en met u bediscussieerd worden over de inzet van Artificial Intelligence in de röntgendiagnostiek.
De middag wordt gestart door tandarts dr. Max Cenci, gelieerd aan de Federale Universiteit van Pelotas (UFPel) in Brazilië en heden een vaste aanstelling bij de afdeling Cariologie en Endodontologie van het Radboud UMC Nijmegen. Hij zal u meenemen in de laatste inzichten van cariësdetectie, waarna hij samen met dr. Erwin Berkhout (voorzitter NVDMFR en sectiehoofd Afdeling Orale Radiologie ACTA) een discussie zal starten over de inzet van Artifical Intelligence in de röntgendiagnostiek.
Na een drie gangen diner zullen MKA-chirurgen Jitske Nolte en Jean-Pierre Ho, beiden verbonden aan het Amsterdam UMC, zich toespitsen op de kaakgewrichtsdiagnostiek.
In een interessant programma voor zowel tandartsen, MKA-chirurgen, gedifferentieerde tandartsen en orthodontisten. 

Datum            Donderdag 28 september 2023
Locatie           Hotel van der Valk Almere, Veluwezoom 45, 1327 AK Almere
Tijd                 16:00-20:15 uur
Doelgroep     Tandartsen, MKA-chirurgen
KRT 3,5 punten / NVvO 3 punten / NVMKA 3 punten
Kosten leden: 165 euro 
Kosten niet-leden: 210 euro
Kosten student: 60 euro

Programma
15:30 – 16:00 uur Inloop met koffie en thee
16:00 – 17:00 uur Lezing Max Cenci (Engels gesproken)
17:00 – 17:30 uur Discussie over Artificial Intelligence onder leiding van Max Cenci en voorzitter Erwin Berkhout
17:30 – 18:45 uur 3-gangen diner
18:45 – 19:30 uur Lezing Jitske Nolte
19:30 – 20:15 uur Lezing Jean-Pierre Ho
20:15 – 20:30 uur Vragen en discussie
20:30 uur borrel

Inschrijven? Klik hier. 

Spreker Max Cenci  max-photo-div
Maximiliano Cenci was born in Caxias do Sul, Brazil in 1978. After obtaining a Dental Degree from the Federal University of Pelotas (UFPel), Brazil, in 2001, he lectured for one year at that organization and, after that, finished an MSc degree in Restorative Dentistry at UFPel Pelotas in 2004. After that, Cenci was trained in public health (specialist certification in 2005) and cariology (Ph.D. in 2008) at the State University of Campinas, Brazil. The Ph.D. trajectory included one year of sandwich internship at the Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam. In 2008, Cenci took up a tenured position as Associate Professor (Cariology and Restorative Dentistry) at the School of Dentistry, UFPel, Brazil. At UFPel, he became Head of the Graduate Program in Dentistry (2012-2016) and Head of the International Office (2017-2021). In 2022, Cenci started a position as Assistant Professor at Radboud University Medical Center, Nijmegen, The Netherlands. He is currently involved in teaching and researching responsible decision-making and preventive dentistry. Max Cenci is the author or co-author of 173 scholarly publications, most of them in Web of Science and Scopus collections, which have been cited more than 5,000 times, leading to an h-index of 33 (Scopus). He has supervised or co-supervised 32 Ph.D. theses and currently supervises 5 Ph.D. candidates.

Lezing Max Cenci:

Huidige instrumenten voor de diagnose van cariëslaesies en hun implicaties voor de klinische praktijk

Cariësdiagnostiek is een essentieel onderdeel van de tandartspraktijk en vereist nauwkeurige en betrouwbare methoden om de beste resultaten voor patiënten te bereiken. De laatste jaren is er aanzienlijke vooruitgang geboekt in de diagnostische instrumenten, waardoor de nauwkeurigheid en de vroegtijdige opsporing van cariëslaesies zijn verbeterd. Met name digitale röntgenfoto's, fluorescentietechnieken en lasergebaseerde apparaten werden voorgesteld om een revolutie teweeg te brengen in het diagnoseproces van cariës. Deze hulpmiddelen, verwerkt in nieuwe apparaten, zoals tandheelkundige scanners en nieuwe software met kunstmatige intelligentie, zijn nu een realiteit in de klinische tandheelkunde. Hiermee kunnen cariëslaesies worden opgespoord die voorheen niet of verkeerd werden gediagnosticeerd. Deze benaderingen zouden leiden tot een doeltreffender beheer en preventie van tandcariës. Maar hoewel deze technologieën werden voorgesteld om tandartsen te helpen met een preciezere en objectievere diagnose, zijn de risico's van overdetectie en overbehandeling ook aanzienlijk. De presentatie zal ingaan op de diagnose-instrumenten voor cariës en hun klinische implicaties en trachten een antwoord te geven op de vraag: "Welke diagnostische methoden voor cariës zijn nodig om goede tandheelkundige zorg te bevorderen?".

 

Spreker Jitske Nolte

jitske

Jitske Nolte (MD,DMD,PhD) is werkzaam als MKA-chirurg bij de afdeling Mondziekten-Kaak-en Aangezichtschirurgie, en lid van het Schisisteam Amsterdam in het Amsterdam UMC/Emma Kinderziekenhuis. Haar aandachtsgebieden zijn orthognathische chirurgie, in het bijzonder asymmetrie, schisischirurgie en groei-en ontwikkelingsstoornissen.

Lezing Jitske Nolte:

Asymmetrische aandoeningen en groeistoornissen van het aangezicht: diagnostiek en herkenning

Asymmetrie van het aangezicht, en in het bijzonder de mandibula, kan worden veroorzaakt door een breed spectrum aan aangeboren en verworven groeistoornissen. Voor een adequaat herstel van functie en esthetiek, is het van belang eerst de juiste diagnose te stellen. In deze voordracht wordt uitleg gegeven over de verschillende kenmerken, de beschikbare diagnostische hulpmiddelen en de mogelijke behandelopties.

 

Spreker Jean-Pierre Ho

foto-jp-ho

Jean-Pierre studeerde af in 2008 als tandarts aan het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) en vervolgens in 2013 als basisarts aan het Vrije Universiteit Medisch Centrum (VUmc). Hierna heeft hij zich gespecialiseerd in de Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam onder prof. dr. Jan de Lange. Na de specialistenopleiding met succes te hebben afgerond in 2017, is hij toegetreden tot de MKA-chirurgie staf in het Amsterdam UMC. In 2020 is hij met een deeltijds aanstelling toegetreden tot de maatschap MKA-chirurgie Noord-Holland Noord in Alkmaar en Hoorn. Jean-Pierre beoefent de MKA-chirurgie in vrijwel de volledige breedte uit, met uitzondering van de hoofd-hals oncologie en schisis zorg. Hij is o.a. een integraal lid van het multidisciplinair Amsterdam Slaap team dat slaap gerelateerde ademhalingsstoornissen behandelt. In 2019 is hij de initiator geweest voor de start van het multidisciplinair TMJ-chirurgie team in het Amsterdam UMC dat zich bezighoudt met het behandelen van eindstadium kaakgewricht pathologie. Naast het verzorgen van patiëntenzorg richt hij zich op het doen van wetenschappelijk onderzoek en besteed hij, in zijn rol als onderwijscoördinator en examinator van de afdeling MKA-chirurgie aan de ACTA, veel tijd aan het opleiden van zowel tandheelkunde-, geneeskunde en mondzorgkunde studenten. Jean-Pierre is (mede)auteur van diverse wetenschappelijke publicaties in verschillende nationale als internationale peer-reviewed tijdschriften met onderwerpen reikend van traumatologie tot speekselklierchirurgie. Hiernaast verzorgt hij regelmatig voordrachten in zowel binnen als buitenland. In zijn spaarzame vrije tijd geniet hij met volle teugen van zijn jonge gezin en gaan zij het liefst er samen op uit.

 

Lezing Jean-Pierre Ho

De rol van beeldvorming bij benigne TMJ-pathologie:…….van diagnostiek tot therapie.

Het kaakgewricht, ook wel temporomandibular joint (TMJ) genoemd in het Engels, is een uniek dubbelgewricht die zorgt voor beweging van de onderkaak waardoor wij niet alleen kunnen kauwen maar ook kunnen spreken, slikken, geeuwen, zoenen en nog veel meer. De meest bekend aandoening van het TMJ is craniomandibulaire dysfunctie (CMD). Er is echter een scala van overige gewrichtsaandoeningen die regelmatig worden gezien in de algemene tandartspraktijk. Hierbij kan men denken aan intra-articulaire pathologische groei, artrose, artritis, maar ook fracturen van het kaakgewricht worden regelmatig gezien. Het multidisciplinair TMJ-chirurgie team in het Amsterdam UMC ziet en behandeld patiënten met voornamelijk eindstadium kaakgewricht pathologie als gevolg van deze aandoeningen. Hierbij zijn naast conventionele tandheelkundige beeldvormende technieken, steeds meer modernere beeldvormende varianten van essentieel belang voor het stellen van de correcte diagnose, maar tegenwoordig ook voor een adequate therapie. Aan de hand van een aantal casussen zal worden geïllustreerd, welke rol deze beeldvormende technieken spelen in het huidige werkproces voor het behandelen van patiënten met benigne TMJ-pathologie in het Amsterdam UMC.

 

Inschrijven? Klik hier.